۲۴
۱
plusresetminus
يکشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۲۱

پشت پرده خبر «سه شرکت بزرگ اینترنتی ایران از نگاه اکونومیست»

ایتنا - سرآوا در جایی از سایت خود اشاره می‌کند که «ارتباطات خوبی» با اربابان رسانه‌ها دارد! بنابراین کافی است حالا اشاره کند به برخی سایت‌های خبری داخلی که گزارش اکونومیست را منتشر کنند!
پشت پرده خبر «سه شرکت بزرگ اینترنتی ایران از نگاه اکونومیست»
 
 
علی بهزادیان نژاد
در چند روز گذشته ناگهان خبری در فضای سایت‌های اطلاع‌رسانی حوزه فناوری در ایران پیچید و عنوان آن هم بسیار جذاب و فریبنده بود: «سه شرکت بزرگ اینترنتی ایران از نگاه اکونومیست.»

بلافاصله برخی سایت‌های خبری آن را با تیترهای متنوع وجدابی پوشش دادند.
طبق این گزارش شرکت‌های ایرانی دیجی‌کالا با ارزش ۱۵۰میلیون دلار در رتبه نخست و پس از آن کافه بازار با ارزش ۷.۵ میلیون دلار و ای‌نتورک(ANetwork) با ارزش ۳ میلیون دلار باارزش‌ترین شرکت‌های اینترنتی ایران معرفی شده‌اند.

نکته جالب در این گزارش این بود که در تصاویر اکونومیست، قیمت دیجی‌کالا ۱۵ میلیون دلار ثبت شده بود که بعد در توضیح عکس، قیمت با اضافه کردن یک صفر به ۱۵۰ میلیون دلار تصحیح شده بود!

اما بلافاصله علامت سؤال‌های زیادی در اذهان مخاطبان شکل گرفت:
معیار انتخاب این سه شرکت چه بوده؟ معیار ارزشگذاری این شرکت‌ها چه بوده و رقم‌های محاسبه شده از کجا به دست آمده‌اند؟
چرا نشانی از شرکت‌هایی که خیلی از ما آنها را حداقل از شرکت سوم در این لیست بهتر می‌شناسیم نیست؟
و بسیار پرسش‌های دیگر.

این کنجکاوی مرا بر آن داشت تا موضوع را پیگیری کنم و ببینم این ادعا از کجا سر بر آورده و واقعیت ماجرا چیست.
به دنبال منبع اولیه خبر گشتن تقریبا فایده نداشت، زیرا همه سایت‌های خبری این خبر را تقریبا مشابه هم کار کرده بودند و حتی می شد کپی کردن از دست یکدیگر را هم دید!

روز بعد از انتشار خبر، سایت دیجیاتو مطلبی را منتشر کرد که گره اصلی ماجرا را گشود: «تکمله‌ای بر گزارش Economist؛ آیا دیجی‌کالا واقعا ۱۵۰ میلیون دلار می‌ارزد؟»
در قسمتی از این مطلب آمده است: «پس از اندکی پرس و جو متوجه شدیم که آمار مربوط به کشور ایران از طریق آقای محسن ملایری، بنیانگذار مرکز شتابدهنده استارت‌آپ‌های ایران، در اختیار مجموعه Startup World قرار گرفته و سپس به دست اکونومیست رسیده است.»

در ادامه مطلب نیز بسیار زیرکانه، یک آگهی تبلیغاتی برای شرکت «سرآوا پارس» آمده است: «اکنون با ظهور صندوق‌های سرمایه‌گذاری کارآفرینی(Venture Capital) در ایران مانند شرکت سرآوا، که بطور تخصصی بر روی کسب و کارهای اینترنتی سرمایه‌گذاری می‌نمایند ...»

به نظر می رسد که معما در حال حل شدن است!

به سایت شرکت سرآوا مراجعه می‌کنم. چیزی که در همان نگاه نخست نظر مرا به خود جلب کرد لیست شرکت‌های وابسته به این شرکت بود: دیجی کالا، Anetwork و کافه بازار! همان سه شرکتی که از نگاه اکونومیست برترین شرکت‌های اینترنتی ایران معرفی و قیمت‌گذاری شده‌اند!

کمی کنجکاوی در سایت شرکت سرآوا، مرا به یک نتیجه جالب‌تر هم رساند: آقای محسن ملایری، یکی از اعضای شرکت سرآوا است!

به این ترتیب معما حل شد: شرکت سرآوا که مالک تمام یا قسمتی از این سه شرکت ایرانی است، با همکاری یکی از اعضای خود، که ظاهرا با Startup World ارتباطاتی دارد، اطلاعات مورد نظر خود را به این مجموعه منتقل می‌کند، پس از آن اکونومیست و سایر سایت‌های معتبر خبری خارجی هم با اعتماد به این آمارها، موضوع را رسانه‌ای می‌کنند و در نتیجه، در کنار اسم بزرگان این صنعت در جهان، نام این شرکت‌های ایرانی هم آورده می‌شود!

حالا نوبت اطلاع‌رسانی داخلی‌ها می‌شود.
سرآوا در جایی از سایت خود اشاره می‌کند که «ارتباطات خوبی» با اربابان رسانه‌ها دارد! بنابراین کافی است حالا اشاره کند به برخی سایت‌های خبری داخلی که گزارش اکونومیست را منتشر کنند!

این کار به نظر من مصداق بارز «خود گویی و خود خندی ...» است.
در جامعه‌ای که کوچک‌ترین اطلاعات مالی شرکت‌ها مخفی است و حتی مسئولان مرتبط دولتی یا دسترسی به این اطلاعات ندارند یا اطلاعات ناقص دریافت می‌کنند، انتشار ناگهانی چنین اخباری و ارزیابی مالی انجام دادن بر روی شرکت‌ها باعث می‌شود که قضیه مشکوک به نظر آید!


تکمله:
پس از نوشتن این مطلب، متوجه شدم که سایت سرآوا پارس از دسترس خارج شده و اکونومیست هم پس از پیگیری موضوع توسط تعدادی از فعالین (رجوع کنید به مطلب آقای امین ثابتی) ایران را از فهرست ارائه شده حذف کرده است!


تصاویر:
صفحه اصلی سایت سرآوا:
 
معرفی آقای محسن ملایری به عنوان یکی از اعضای شرکت سرآوا:
 
اشاره به ارتباطات با رسانه‌ها در سایت سرآوا:
 
سایت سرآوا از دسترس خارج شد!



برخی منابع و مطالب مرتبط:
- سایت شرکت سرآوا:
http://saravapars.com/en
http://saravapars.com/en/approach/team
- سایت دیجیاتو
- وبلاگ سلمان جریری:
سایت ۱۵۰ میلیون دلاری دیجی کالا - گزارشی غلط ولی درست
- امین ثابتی(چرا مقاله اکونومیست در مورد ۳ استارتاپ برتر ایران را پیگیری کردم؟)



توضیح ایتنا:
ایتنا آمادگی دارد توضیحات و نیز نظرات دیگران را نیز در این خصوص منتشر نماید.
 
 
کد مطلب: 31373
نام شما
آدرس ايميل شما


Ali
feedback
Iran, Islamic Republic of
این خبر اصلا یک مطلب جهت دار بود برای اینکه توی وب برای خودشون سروصدایی بکنن و سایت های خودشون رو مطرح کنن. هر آدم عاقلی میفهمید که کاسه ای زیر نیم کاسه اس.
اکبری
feedback
United Kingdom
آقا تحلیل دقیقی بود با موشکافی.
از این تحلیل ممنونم
منتظر هم باش که همین اربابان "رسانه ای" بیان اینجا و مدام پای مطلب شما شلوغ کنن.
عاقل را یک اشاره بس است!
حسینی
feedback
البته اصل قضیه قبل از وبلاگ امین ثابتی در پستی از فیس بوک فرشاد شمشاد شروع شد:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=787383117949148&_set=a.190120031008796.42097.100000324022653&type=1

البته دست این افراد رو آقای شمشاد چند سال پیش تو وبلاگش رو کرده بود، دیدن پست و نظرات خالی ازلطف نیست :

http://www.farshadit.com/?p=327
علی
feedback
Iran, Islamic Republic of
من یک شرکت دارم و روی یک ایده کار می کنم که چند وقتی است نیاز به راهنمایی و کمک + سرمایه برای ورود محصولم به بازار داشتم که به معرفی دوستان با شرکت سرآوا پارس و آقای رحمانی آشنا شدم اما بعد از چند جلسه با این آقایون متوجه شدم اونا به دنبال اهداف دیگه ایی هستند نه کمک به کارآفرینا... حالا هم که مشخصه که دنبال چی هستن.
ولی جالبه با یه گروهی دیگه آشنا شدم که در ظاهر به نظر مثبت می رسیدن و می گفتن نماینده یه شتاب دهنده موفق ایرانی به اسم پلاگ اند پلی در ایران هستن که دفترشون تو شریفه!
انگار داره اتفاقایی در زمینه کارآفرینی تو این کشور میفته!!
رضا قراگزلی
feedback
Iran, Islamic Republic of
اینکه این شرکت سراوا رفته روی شرکت های خوب اینترنتی ایران سرمایه گذاری کرده و اونها در لیست برترین ها هستند چه مشکلی داشت؟ ربطش رو نفهمیدیم. صندوق های سرمایه گذاری موفق جهانی همشون روی بیزینسایی سرمایه گذاری می کنن که موفق هستن.
اکبری
feedback
United Kingdom
آقای رضاخان! برادر من!
چرا خودت رو به ... میزنی؟ معلومه که هیچکس از سرمایه گذاری روی شرکتهای اینترنتی بدشون نمیاد. ولی از دروغ و سیاه بازی بدشون میاد که برن و با ارتباطاتی که دارن، شرکتهایی رو برتر اعلام کنن که بعضیاشونو اسمشون رو هم نشنیدیم یعنی شرکتهای وابسته به خودشون رو.
یعنی شما متوجه این موضوع نمیشی؟
رضا
feedback
Iran, Islamic Republic of
آخه دادش گلم. مگه میشه یک سرمایه گذار از معرفی شرکت هاش بعنوان شرکت برتر چیزی گیرش بیاد؟ بیا دانشگاه شریف این دوره سرمایه گذاری رو بگذرون
feedback
Iran, Islamic Republic of
شما اسم دیجی کالا یا بازار یا نتورک رو نشنیدی معلومه تو وب نیستی پس نظر نده
رضا
feedback
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه گروهی به دنبال اهداف شخصی خود، به خودشون برچسب کارآفرین و سرمایه گذار موفق زدند و مقاله می نویسن، استارتاپ ویکند برگذار می کنند و ... اما در پس این پرده به دنبال شناسوندن فقط خودشون به اکو سیستم کسب و کار در ایران و دلالی مدرن هستند. امثال محسن ملایری، سعید رحمانی، شایان شلیله ها در لباس شرکتهای خاورزمین، صندوق سرمایه گذاری سرآوا و ادنتورک (که همه ساخته ی خود این آدما هستند) نه قبلا کارآفرین بودن، نه علم و آگاهی این رشته را دارند نه انقدر دلسوزند که بخواهند برای این کشور در زمینه کارآفرینی قدمی بر دارند. آینا فقط دنبال اینن یه چیزی رو که اصلا واقعیت و وجود خارجی نداره رو با دروغ به مردم و حتی سرمایه گذاران ایرانی بفروشند و اینجوری برنده باشند
کوکاب
feedback
Iran, Islamic Republic of
آفرین
حرف دل خیلی از فعالین حوزه آنلاین را زدید.
چرا باید جشنوراه ای با سروصدای زیاد مانند وب ایران که کاملا مافیا بازی و جایزه فروشی را رواج میدهد اینطور فعالین این حوزه را مورد تمسخر قرار دهد و یک عده رسانه های بی خبر هم این مافیا را نشر و بسط دهند.
feedback
Iran, Islamic Republic of
رسانه بی خبر نه بهتر بفرمایید رسانه‌هایی که پول میگیرن و هر دروغی رو که شما بخاین براتون بی کم و کاست منتشر می‌کنن. همین الان خیلی ساده میتونید امتحان کنید به یه سری از این سایت‌ها و خبرگزاریها زنگ بزنید و بگید یه خبر دارید پولش چقدر میشه. پول رو میپردازید و کار تمام هست.
رسولی
feedback
United States
در هر صورت دیجی کالا در ایران یک برند موفق در حوزه تجارت الکترونیکی دارد و باید از ان حمایت شود زمانی که اینترنت در ایران رواج نداشت این سایت شروع به کار کرد
feedback
Iran, Islamic Republic of
البته درسته که دیجی کالا یه سایت نسبتا قدیمیه و دستشون هم درد نکنه. اما خودمونیم عملا کارشون فروش و دلالیه ولی فقط الکترونیکی! دلالی الکترونیک.
مهدی صامع
feedback
United States
به نظر من نگارنده خودش رو به دکتر نشون بده.
feedback
Iran, Islamic Republic of
شما خودت اول تشریف ببر نتیجشم بهم بگو
علی شاه حسینی
feedback
United States
حالا که سرمایه گذارهای معتبر و بین المللی اومدن ایران می خوان سرمایه گذاری کنن از این مطلب ها منتشر می کنید که دمشون رو بذارند روی کولشون بروند؟ این باعث پیشرفت کشور می شود؟
محمو
feedback
United States
ايران كه از گزارش حذف نشده، نوشتن ٢٤ ساعت ديگه دوباره اطلاعات مي دن. خدا كنه هيچ كدوم از اون شركت ها تو ليست نباشن تا ضايع بشن. هه هه
hassan
feedback
Iran, Islamic Republic of
جالبه که یه نفر فقط و فقط شرکتهای خودش رو به عنوان شرکتهای برتر اینترنتی ایرانی به دنیا اعلام کنه، کاش کمی انصاف داشت و حداقل یه شرکت خارج از لیست خودشون رو هم میذاشت.
شده حکایت جشنواره وب و رفقا که هر سال سایتای دوستان و بروبکس برنده میشن.
ضمنا هر دوی این دوتا مجموعه با هم همکاری هم میکنن.
یه نفر
feedback
Iran, Islamic Republic of
شما هیچوقت با فعالان وب فارسی خوب نبودین، شاید اگر یه دوره ای برنده جشنواره ای میشدین اینقدر جنجال نمی کردین.
الان هم که به جای افتخار کردن به شرکتای ایرانی، خبر منفی میزنین.
برای ایتنا متاسفم.
ملیله
feedback
Iran, Islamic Republic of
جشنواره “وب ایران” را تحریم کنید.
اگر واژه ایران را از این جشنواره حذف کنند اشکال ندارداسمش را بگذارند جشنواره وب ...و رفقا!

هدف جشنواره وب که آقای ...راه انداختن شفاف نیست و داوریها غرض ورزانه است.

کسانی که پول اسپانسری به این جشنواره می دن که نباید اسم سایتاشون جزو برگزیدگان باشه!

در جشنواره بایست نمایندگان سایتها دلایل توفیق سایتشون را توضیح بدن و در وقابل داوران دفاع کنند اما اصلا خبری از این مسائل نیست و در پشت درهای بسته برندگان که غالبا اسپانسر این جشنواره آقای ... هستند منتخب و معرفی می شوند.

آقای ... صاحب سایت اینتورک هم هست که کارش تبلیغاته
ناشناس
feedback
Iran, Islamic Republic of
http://web.itpro.ir/articles/34569
feedback
Iran, Islamic Republic of
این سایت ها تو ایران هر سه معروف هستند و همه میشناسند. حالا اسم کشور ما هم جز بزرگان اینترنتی باشه چه میشه ، دیجی کالا 1.5 میلیلارد دلار بیارزه چه فرقی به حال کاربرا داره که مچ گرفتی
feedback
Iran, Islamic Republic of
مهمه چون دروغ پردازی کار غلطیه
feedback
Iran, Islamic Republic of
media relation ترجمه شده بود "«ارتباطات خوبی» با اربابان رسانه‌ها" انقدر خندیدم که. مطلب مسخره تر از این تو سایت های خبری کم پیدا میشه. دروغ پیدا میشه ها، مطلب جوک مثل این خبر کمه.
مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام