۰
plusresetminus
شنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۲
از گوشی هوشمند تا اسکنرهای پیشرفته برای شناسایی خط بریل

فناوری، عصای سفید نابینایان می‌شود

ایتنا- صنعت فناوری ادعا می‌کند که این مشکل را از پیش پای نابینایان و کم‌بینایان برمی‌دارد.
فناوری، عصای سفید نابینایان می‌شود



سازمان جهانی بهداشت در آخرین گزارش رسمی خود اعلام کرد تا پایان سال گذشته حدود ۳۰۰ میلیون بیمار مبتلا به اختلالات بینایی در سراسر جهان حضور داشتند که از این تعداد ۴۰ میلیون نفر نابینای کامل و مابقی کم‌بینا بوده‌اند.


در این گزارش گفته شده است ۹۰ درصد کسانی که نوعی اختلال بینایی دارند در شرایط مالی نامساعد به‌سر می‌برند، ۸۲ درصد نابینایان بیش از ۵۰ سال دارند و تقریباً همه این افراد به واسطه مشکلی که دارند خود را از جامعه مجزا می‌دانند و در شرایط عادی مانند عموم مردم زندگی را جلو نمی‌برند.


سازمان جهانی بهداشت اشتباه‌های مربوط به خطای بینایی را بزرگترین مشکل در زندگی این افراد می‌داند و در مقابل، صنعت فناوری ادعا می‌کند که این مشکل را از پیش پای نابینایان و کم‌بینایان برمی‌دارد.

می‌توان گفت تقریباً همه فناوری‌هایی که این روزها وارد بازار می‌شوند، از گوشی‌های هوشمند و رایانه‌های لوحی گرفته تا ابزارهای کاربردی و خدمات اینترنتی برای افرادی عرضه می‌شوند که هیچ گونه مشکل بینایی نداشته باشند و در این میان اگر قرار باشد یک فرد نابینا این فناوری‌ها را مورد استفاده قرار دهد، به طور یقین دچار مشکل می‌شود.

با این وجود شرکت‌های بزرگی که در حوزه فناوری فعالیت می‌کنند و محصولات خود را در زمینه‌های مختلف فناوری به کاربران ارائه می‌دهند، در تلاشند این مشکل را حل کنند.

گوشی هوشمند متفاوت
یک فرد بریتانیایی که برای سالیان طولانی از اختلالات بینایی رنج می‌برد محصولی را با نام Georgie ارائه کرده است که از آن به عنوان نخستین گوشی هوشمند مخصوص نابینایان یاد می‌کنند.

این گوشی هوشمند ابزارهای کاربردی را شامل می‌شود که به طور ویژه برای افراد نابینا طراحی شده است و گام‌به‌گام در تمام مراحل زندگی با آنها همراه می‌شود.

این گوشی هوشمند می‌تواند نقشه الکترونیکی محل زندگی فرد نابینا را تهیه کند و او را برای رفتن به بخش‌های مختلف خانه راهنمایی کند.

در بخش دیگر گوشی هوشمند می‌تواند مانند یک انسان از فرد مراقبت کند و ضمن اعلام موانع پیش‌رو در خیابان، برای سوار شدن به اتوبوس، خواندن متن‌های چاپ شده یا جزئیات مربوط به موقعیت ناشناخته‌ای که در آن قرار گرفته است اطلاعات لازم را در اختیار فرد نابینا بگذارد.

انواع کارهای معمول که کاربران با گوشی هوشمند خود انجام می‌دهند از جمله سر زدن به شبکه‌های اجتماعی، ارسال پیامک، خواندن پیام‌های دریافتی، عکسبرداری، گوش دادن به موسیقی و... با این محصول به راحتی انجام می‌شود و فرد نابینا به کمک Georgie می‌تواند مانند کاربران معمولی همه قابلیت‌های گوشی هوشمند را در اختیار بگیرد.

حسگرهای بینایی‌بخش
دانشمندان برای آن دسته از افرادی که احتمالاً ابتلا به بیماری کوری تدریجی(گلوکوم) در آنها وجود دارد نوعی حسگر هوشمند تولید کرده‌اند. این حسگر در چشم افراد قرار می‌گیرد و اطلاعات به دست آمده روی گوشی‌های هوشمند معمولی به نمایش درمی‌آید تا مشخص شود که در فواصل زمانی مختلف فرد مظنون تا چه‌اندازه بینایی خود را از دست داده است.

گلوکوم به گروهی از بیماری‌ها گفته می‌شود که طی آن اعصاب مربوط به جذب نور در چشم آسیب می‌بینند. این اعصاب از طریق شبکیه چشم به مغز متصل هستند و هرگونه آسیب‌دیدگی آنها می‌تواند اختلالات بینایی در درجات مختلف را باعث شود.

اما دانشمندان ادعا می‌کنند با فناوری جدید خود جلوی بروز این بیماری را می‌گیرند و باعث می‌شوند در هر سال جلوی کور شدن چند میلیون نفر از مردم جهان گرفته شود.

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، حدود ۶۵ میلیون نفر از مردم جهان به واسطه کهولت سن دچار این قبیل اختلالات چشمی می‌شوند که البته حسگر جدید مشکل آنها را برطرف می‌کند.

این حسگر توسط محققان دانشگاه استانفورد ساخته شده است که می‌تواند به صورت لحظه به‌لحظه فشار داخل چشم را اندازه‌گیری کند. آنچه که این روش را کاربردی‌تر می‌کند، اندازه حسگر هوشمند است. طول و عرض این حسگر تنها چند میلیمتر است و به همین خاطر متخصصان براحتی می‌توانند آن را داخل چشم انسان بگذارند.

این حسگر از طریق فناوری بی‌سیم به گوشی هوشمند متصل می‌شود و ضمن مانیتور کردن دائمی چشم، اطلاعات را از این طریق در اختیار بیمار و پزشکان می‌گذارد. حسگر هوشمند مبتنی بر فناوری لنزهای مصنوعی ساخته شده است و یک آداپتور کوچک سیستم داخلی آن را تنظیم می‌کند و فرد هرگز متوجه بودن آن داخل چشم خود نمی‌شود.

ابزارهای کاربردی
گروهی از کارشناسان پس از چند سال بررسی موفق به ساخت ابزار ویژه‌ای شده‌اند که برای نابینایان کاربرد دارد و می‌تواند قابلیت‌های متفاوتی را در اختیار آنها بگذارد.

این ابزار که Simpleye نام دارد،‌ به صورت رایگان برای دستگاه‌های موبایلی مبتنی بر سیستم‌عامل اندروید ارائه می‌شود و فرد نابینا به کمک آن می‌تواند تمام برجستگی‌ها و فرورفتگی‌های خط بریل را روی نمایشگر لمسی احساس کند.

این ابزار همچنین یک سیستم بازخورد صوتی در اختیار دارد، کلماتی که براساس حرکت دست فرد نابینا نوشته می‌شود به صورت صوتی تلفظ می‌کند و حتی کلماتی را که معنی آنها با جمله سازگاری نداشته باشد اعلام می‌کند تا از این طریق فرد نابینا بتواند روی نمایشگر لمسی پیامک‌های خود را تایپ کند.

این ابزار توسط محققان هندی ساخته شده است و هم‌اکنون تلاش می‌شود نسخه‌های ویژه آن برای کاربران با زبان‌های مختلف هم ساخته شود. بنابراین بزودی افراد نابینا با زبان‌های مختلف می‌توانند به صورت صوتی پیام‌های مورد نظر خود را به گوشی هوشمند انتقال دهند یا اینکه پس از تایپ پیامک با خط بریل روی نمایشگر لمسی، کلمه مربوطه را به زبان خود به صورت صوتی دریافت کنند. در نسخه‌های بعدی این نرم‌افزار قرار است امکان پخش موسیقی، عکسبرداری، گشت‌وگذار اینترنتی و استفاده از نقشه‌های آنلاین نیز برای نابینایان فراهم شود.

خودروی بدون سرنشین
شرکت گوگل با سرمایه‌گذاری‌های فراوان موفق به ساخت نخستین خودروی جهان شده است که به راننده نیاز ندارد و می‌تواند مسافران خود از جمله افراد نابینا را بدون هرگونه مشکل به مقصد برساند. اما «دنیس هانگ» از محققان سرشناس امریکایی پا را از این مرحله فراتر گذاشته و خودرویی تولید کرده است که کاملاً متفاوت عمل می‌کند.

در این خودروی هوشمند فرد نابینا می‌تواند پشت فرمان بنشیند و تا اندازه زیادی کنترل خودرو را در دست بگیرد. سرعت این خودرو بر اساس خواسته فرد نابینا کنترل می‌شود، مقصد به تشخیص فرد نابینا تعیین می‌گردد و به عبارت دیگر فرد نابینا پشت فرمان این خودرو می‌تواند مانند یک راننده بینا همه چیز را کنترل کند.

این خودرو به گونه‌ای ساخته شده است که فرد نابینا در آن می‌تواند تصمیمات دقیق برحسب شرایط مختلف جاده را در آن اتخاذ کند و به عبارت دیگر لذت رانندگی واقعی را بچشد.

این خودرو که همچنان در مرحله آزمایشی به‌سر می‌برد، امکانات ایمنی فراوانی دارد و یک دستیار دیجیتالی در کنار فرد نابینا حاضر شده است تا تمامی خطرات احتمالی را به او گوشزد کند و جلوی هرگونه تصادف گرفته شود.

به هرحال باید توجه داشت که فناوری‌های جدید برای افراد نابینا محدود به موارد یاد شده نمی‌شود و سیستم خواندن متن‌ها، گوشی‌های هوشمند با اسکنرهای پیشرفته برای شناسایی خط بریل، خدمات گرافیکی و فناوری‌های عکسبرداری مخصوص نابینایان، فناوری‌های پیشرفته درمان نابینایی، کفش‌های هوشمند مجهز به حسگر و نقشه الکترونیکی، سینماهای پیشرفته و سه‌بعدی مخصوص نابینایان و.... از دیگر اتفاقاتی هستند که به واسطه زندگی در هزاره سوم در اختیار مبتلایان به اختلالات بینایی قرار گرفته است تا این افراد مانند دیگر مردم جهان بتوانند زندگی را بدون مشکل پیش ببرند.

منبع: روزنامه ایران
کد مطلب: 33054
نام شما
آدرس ايميل شما

مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام