۵
۰
plusresetminus
شنبه ۱۷ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۲۱
تحلیل ایتنا از تعطیلی دفتر نوکیا در تهران

رمز گشایی از خروج ناگهانی نوکیا از بازار ایران

ایتنا - این خبر تاسف بار می‌تواند زنگ خطری برای سایر شرکت‌های فعال در حوزه فناوری اطلاعات در ایران بوده و اهمیت بذل توجه ویژه به سیاست‌ها و قوانین بین‌المللی برای تجارت حتی بیش از فعالیت‌های جاری شرکت‌ها را خاطر نشان می‌سازد.
رمز گشایی از خروج ناگهانی نوکیا از بازار ایران


هومن کبیری پرویزی
HKP@ccwmagazine.com
روز شنبه ۱۷ تیر ماه ۱۳۹۱ روزنامه دنیای اقتصاد خبر از خروج ناگهانی شرکت نوکیا از بازار ایران تا پایان ماه آگوست ۲۰۱۲ داد.
هرچند برای بعضی ممکن است چنین خبری شوک‌آور تلقی شده یا به موج جدید تحریم‌هایی که به تازگی بر علیه ایران به مورد اجرا گذاشته شده است، پیوند داده شود، ولی شاید بتوان گفت خروج نوکیا از ایران می‌تواند هیچگونه ارتباطی به این قوانین جدید نداشته یا لااقل کمترین ارتباط را داشته باشد.

انتصاب مدیر ارشد اجرایی جدید و تبعات آن برای کاربران ایرانی
نزدیک به دو سال از انتصاب استفان ایلاپ مدیر ارشد اجرایی جدید شرکت نوکیا می‌گذرد.
در این مدت زمان تحولات مهمی در این شرکت رخ داده که به اخراج هزاران نفر از کارکنان این شرکت و تعطیلی چندین کارخانه نوکیا در اقصی نقاط جهان از جمله در زادگاه این شرکت یعتی فنلاند منجر شده است.
مهم‌ترین اتفاقی که در زمان تصدی استفان ایلاپ در نوکیا رخ داد انتخاب سیستم عامل ویندوزفون شرکت مایکروسافت و اعلام برنامه جایگزینی آن به جای سیستم عامل سیمبین که در زمان تصدی ایلاپ در پست جدید، یعنی کمتر از دو سال پیش، پرفروش‌ترین سیستم عامل تلفن‌های هوشمند محسوب می‌شد، بود.
صرفنظر از قضاوت در خصوص درستی این تصمیم برای آینده شرکت نوکیا، باید گفت که انتخاب سیستم عمل ساخت شرکت آمریکایی مایکروسافت از همان ابتدا آینده فعالیت نوکیا در ایران را با شبهه مواجه ساخت. چرا که بر اساس قانون موسوم به «مقررات داد و ستد با ایران» به شماره 31 C.F.R. PART 560 است که از سوی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا لازم‌الاجرا و ناظر بر کلیه داد و ستد‌های شرکت‌های آمریکایی و حتی غیرآمریکایی با ایران است، صادرات، صادرات مجدد از سوی شخص ثالث، فروش، تأمین مستقیم یا غیرمستقیم از ایالات متحده آمریکا یا توسط افراد با ملیت آمریکایی در هر کجای دنیا به ایران یا دولت ایران ممنوع است مگر در مواردی که قانون استثنائی برای آن قائل شده باشد.
این قانون همچنین شرکت‌های غیرآمریکایی را از صادرات محصولاتی که تمام یا بخشی از آن در ایالات متحده آمریکا تولید شده باشد، به ایران منع می‌کند.

با توجه به اینکه سیستم عامل ویندوزفون که توسط شرکت آمریکایی مایکروسافت طراحی و تولید می‌شود در تلفن‌های جدید نوکیا موسوم به سری لومیا مورد استفاده قرار می‌گیرد، این شرکت اجازه صدور این گوشی‌ها به ایران را ندارد. به همین دلیل علیرغم کمپین‌های تبلیغاتی و بازاریابی وسیع و پرهزینه در سراسر جهان برای معرفی سری لومیا، معرفی این سری در بازار ایران انعکاس چندانی نیافت و بیشتر تلاش دفتر نوکیای تهران بر روی گوشی‌های سری سیمبین این شرکت معطوف شده بود و سکوت معنی‌دار دفتر تهران این شرکت در مورد گوشی‌های سری لومیا هر روز بر ابهامات کاربران و رسانه‌ها می‌افزود.
این در حالی بود که لومیا بطور غیر رسمی در بازار ایران به فروش می‌رسید.

قوانین تحریم و متمم‌های آن
همانگونه که اشاره شد قانون «مقررات داد و ستد با ایران» بخشی را برای مجوزهای موردی یا استثناء از سوی دولت ایالات متحده آمریکا اختصاص داده است.
مطابق متمم‌ها و راهمایی‌های تفسیری برای قانون تحریم که در مارس ۲۰۱۰ و نیز مارس ۲۰۱۲ از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا منتشر شد، دسترسی ایرانیان به بسیاری از محصولات و خدمات حوزه فناوری اطلاعات مجاز شناخته شده است.
با توجه به اینکه متمم قانون، جایی را برای دریافت مجوزهای موردی برای صادرات محصولات حوزه فناوری اطلاعات به ایران در نظر گرفته و با مقایسه مصادیق نرم‌افزارهای مجاز در راهنمای تفسیری قانون تحریم امکان دریافت مجوز برای صدور سیستم عامل ویندوزفون و به تبع آن گوشی‌های سری لومیا به ایران چندان دور از ذهن نیست.

تعطیلی دفاتر نوکیا در مناطق مختلف جهان
کاهش شدید سودآوری نوکیا به ویژه از زمان تصدی مدیر ارشد اجرایی جدید سرعت بیشتری گرفته است و همین امر به اخراج هزاران نفر از پرسنل نوکیا در سطح جهان منجر شده است. به همین دلیل تعطیلی دفتر تهران نوکیا در حالی که آینده‌ای برای فروش «قانونی» محصولات آن در بازار ایران متصور نیست برای مدیران منطقه‌ای نوکیا امری اجتناب ناپذیر به نظر می‌رسد.

علاج واقعه قبل از وقوع
با توجه به اعلام رسمی شرکت نوکیا و نیز دفتر تهران این شرکت، به نظر می‌رسد مراحل بسته شدن دفتر تهران نوکیا نهایی شده است و تغییر چنین تصمیمی در شرکت عریض و طویلی مانند نوکیا(که در حال حاضر درگیر مشکلاتی به مراتب مهم‌تر از تعطیلی دفتر منطقه‌ای در جایی که امید چندانی به فروش رسمی نیست و برملا شدن حضور در آن می‌تواند ریسک بزرگی، به زعم مدیران ارشد نوکیا، برای این شرکت داشته باشد هستند) چیزی در حد محال به نظر می‌رسد.

دفتر تهران شرکت نوکیا را به حق باید یکی از فعال‌ترین و قوی‌ترین دفاتر منطقه‌ای شرکت‌های حوزه فناوری اطلاعات در ایران به ویژه در حوزه بازاریابی، تبلیغات، خدمات پس از فروش و تعامل با تمامی طرف‌های ذینفع داخلی از جمله کاربران نهایی و رسانه‌ها دانست و شاید بتوان تنها نقطه ضعف آن را بی‌توجهی به طرف‌های ذینفع بین‌المللی و تعلل در دریافت مجوزهای لازم به منظور عرضه محصولاتی که حاوی محصولات شرکت‌های آمریکایی هستند، به جهت غرق شدن در فعالیت‌های روزمره و جاری این شرکت دانست. نقطه ضعفی که خواسته یا ناخواسته در نهایت به یکی از مهم‌ترین دلایل تعطیلی تاسف‌بار دفتر نوکیا در تهران بدل شد.
مدیران دفتر تهران نوکیا علیرغم اطلاع از مجموعه قوانین ارفاقی که می‌توانست منجر به ارائه محصولات و خدمات بیشتری به کاربران ایرانی شوند، نتوانسه یا نخواستند مشغولیات و درگیری‌های روزمره خود را به کناری نهاده و پا در راه پر پیچ و خم پیگیری استفاده از این قوانین از طریق دفتر مرکزی نوکیا در فنلاند و وکلای شرکت در آمریکا بگذارند و شاید همین تعلل منجر به ایجاد شبهه در فلسفه وجودی دفتر تهران نوکیا در بین مدیران ارشد منطقه‌ای این شرکت شد.

این خبر تاسف بار می‌تواند زنگ خطری برای سایر شرکت‌های فعال در حوزه فناوری اطلاعات در ایران بوده و اهمیت بذل توجه ویژه به سیاست‌ها و قوانین بین‌المللی برای تجارت حتی بیش از فعالیت‌های جاری شرکت‌ها را خاطر نشان می‌سازد.
 
کد مطلب: 22729
نام شما
آدرس ايميل شما


feedback
اشکالی ندارد.

ما مدیر جهانیم!!
ardeshir
feedback
Germany
آخرین تقلاهای آمریکا بعد از فتنه 88 البته به زودی جنگ میشه و بوی سرباز سوخته آمریکایی به مشام خواهد رسید.
feedback
احتمالاْ با این وضعیت، دو روز دیگه نمایندگی پیچ و مهره چین هم از ایران میره و ما میمونیم با مدیریت جهان :-).
محمد
feedback
سلام اگه نوکیا بره که بازارشو تو ایران از دست میده ولی اگه دیگه شرکت ه رفتن باید براشون تاسف خورد...
سامان
feedback
United States
بازار گوشی ایران الان دست سامسونگ هست . نوکیا هم جز جند تا گوشی خوب که اواخر داده بازار چیز به درد بخوری نداشته . پول مارک مشهور خودشو میخوره . گوشی جی ال ایکس جایگزینش کنید . گوشی بدی نیست.
مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام